söndag 20 januari 2013


Efterkrigstiden
8 maj 1945
Adolf Hitler tar livet av sig och amiral Karl Dönitz skickar en delegation till general Eisenhowers högkvarter i Reims för att skriva under Tysklands kapitulation.
Kriget var då över.

2 september 1945
Japans kejsare Hirohito skriver under Japans kapitulation.

I den tyska staden Potsdam träffas ledarna för USA, Sovjetunionen och Storbritannien för att bestämma hur Europa ska se ut efter andra världskriget.
Det blir bestämt att Tyskland ska delas upp i Öst- och Västtyskland.

Kalla kriget startar och Europa delas i öst och väst. Demokratier i väst och sovjetkontrollerade diktaturer i öst.

Kol och stålunionen
Frankrikes utrikesminister och Jean Monnet föreslog att Frankrikes och Tysklands kol och stålindustrier skulle bli en gemensam myndighet. Tanken var att de, för krigsindustrin, viktiga tillgångarna inte skulle tillhöra landet utan gemensamt kontrolleras och de skulle försäkras om att det inte blev krig mellan länderna.
Den 18 april 1949 går Belgien, Luxemburg, Nederländerna och Italien med och de byter namn till Kol och stålgemenskapen. Deras mål var fred i Europa. Senare blev fler länder medlemmar och organisationen byter namn till EG.
Idag heter de EU och de flesta länder i Europa är medlemmar.

Kol och stålunionens medlemsländer

Marshallhjälpen
Efter första världskriget tog Storbritannien och Frankrike pengar från de länder som var mest förstörda efter kriget. USA bestämde sig istället för att hjälpa de att bygga upp sina länder och deras ekonomi.
Marshallhjälpen fick sitt namn efter USA´s utrikesminister, George C Marshall och den skulle leda till den kraftigaste tillväxten i Europas historia.

FN
FN bildas 25 april 1945 och 51 stater lovade ”att rädda kommande släktled undankrigets gissel”, som inledningen av stadgan lyder.
De bildade FN för att skapa så mycket fred på jorden som möjligt. De insåg vad krigen hade gjort med vår planet när de såg hur stora delar av Europa låg i ruiner. Den hemskaste delen är ju att så många som 60 miljoner människor hade dödats.



NATO
USA, Kanada, Storbritannien, Frankrike, Danmark, Belgien, Island, Luxemburg, Norge och Portugal bildar NATO den 4 april 1949. Avtalet säger att medlemsländerna ska försvara varandra vid fientligt angrepp.
NATO en jätte viktig organisation idag och har den starkaste militärmakten med USA som ledare. Sverige är inte en fullvärdig medlem, men samarbetar med NATO.




Warszawa pakten
Den bildades 1955 i Polen av Sovjetunionen. Medlemsländerna lovade att försvara varandra och att alla skulle vara jämlika, men så blev det inte. Sovjetunionen styrde över alla andra. När landet sedan går under 1991 var det också slutet för warzawapakten. De flesta av länderna som var medlemmar är nu medlemmar av NATO och EU.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar